Vanaf woensdag 18 april zendt TV West de gloednieuwe serie Goed Geld uit. In tien afleveringen vieren we de 200ste verjaardag van de Nutsspaarbank en Fonds 1818 samen.
Stadshistoricus Wim Willems duikt in de archieven op zoek naar verhalen over de geschiedenis van de bank. TV West-presentatrice Debby Roukens gaat langs bij de mooie maatschappelijke projecten die Fonds 1818 ondersteunt.
De serie Goed geld is van 18 april t/m 20 juni elke woensdag om 17.00 uur te zien op TV West, en wordt daarna elk heel uur herhaald. Je kunt ook kijken via digitale tv-ontvangers, zoals Ziggo kanaal 30, via de website omroepwest.nl en via de app.
Bekijk de compilatie van de TV West serie Goed Geld.
Bekijk aflevering 10 (woensdag 20 juni 2018 )
In deze aflevering van Goed Geld aandacht voor de kleinere initiatieven die gesteund worden door Fonds 1818, ook wel de minitiatieven genoemd. Debby bezoekt twee van die projecten. Ze is aanwezig bij de kunstmatige inseminatie van een bijenvolk in Den Haag en ze speelt een balletje mee op een nieuw aangelegde Jeu de Boules baan in Lisse. Wim Willems duikt in de geschiedenis van Fonds 1818 en 'bankstellen' vertellen over de liefde bij de bank.
Bekijk aflevering 9 (woensdag 13 juni 2018 )
In deze aflevering van Goed Geld aandacht voor natuur en milieu. Debby bezoekt twee projecten die worden gesteund door Fonds 1818; het groene schoolplein van de Willem van Veenschool in Katwijk aan de Rijn en de buitenspeeltuin BuytenDelft in Delft. Verder duikt Wim Willems in de automatisering van de Nutsspaarbank en een verslag van het Fonds 1818 festival dat zaterdag 9 juni plaatsvond in en rond de Grote Kerk in Den Haag.
Bekijk aflevering 8 (woensdag 6 juni 2018 )
In deze uitzending van Goed Geld bezoekt Debby twee bijzondere initiatieven met jongeren. Ze gaat langs in Transvaal, bij Buurthuis Mandelaplein waar een activiteit is georganiseerd met geld van het Jeugdvakantieloket. En ze gaat op stap met Sarah en Lulya van het Maatjesproject van Jong Perspectief in Zoetermeer. Lulya is pas 2 jaar in Nederland en heeft moeite met de Nederlandse taal. Sarah helpt haar en samen doen ze leuke dingen.
Stadshistoricus Wim Willems gaat op zoek naar het Nutsfamiliegevoel. Hij komt uit bij de familie Verkes, zij voelden zich in hart en nieren verbonden met de Nutsspaarbank. In de tuin van het Nutshuis praten oud-medewerkers van de bank met elkaar over de goede oude tijd.
De spaarherinnering is van An Burgwal. Zij spaarde voor haar kristallen servies en is daar nog steeds heel erg blij mee.
Bekijk aflevering 7 (woensdag 30 mei 2018 )
Bij Manege Creayenburch in Nootdorp kunnen mensen met een lichamelijke en geestelijke beperking heerlijk paardrijden. Niet alleen op een zadel, maar ook met een huifbed. Zij werken samen met Stichting Ipse de Bruggen.
Verder in de uitzending gaat Debby op pad met Aya uit Irak en Ibticem uit Syrie. De kinderen zitten in het AZC aan de Lange Kleiweg in Rijswijk en krijgen dansles van dansjuf Zaddik bij Stichting Trias. Ze worden begeleid door cultuurcoach Sara. Er worden ook pianolessen verzorgd voor de kinderen.
Stadshistoricus Wim Willems duikt in de geschiedenis van het hoofdgebouw van de Nutsspaarbank te 's-Gravenhage. Dit prachtige pand op de Riviervismarkt is al een aantal keren verbouwd en bij de laatste verbouwing in 2001 werd het 'Het Nutshuis'.
Loek van der Ende groeit op in de jaren '50 in Rijswijk. Het gezin heeft niet veel te besteden en voor Loek is het dan soms lastig om van zijn spaarpot af te blijven.
Bekijk aflevering 6 (woensdag 23 mei 2018 )
In deze aflevering duikt Wim Willems in de geschiedenis van de Nutsspaarbank die in de jaren '80 te maken krijgt met een nieuw fenomeen: bankovervallen. Ineke Dutscher werkt als medewerker op het bijkantoor op de Soestedijksekade als op een ochtend een pistool tegen haar hoofd krijgt. Ze vertelt erover in deze uitzending.
Debby bezoekt weer twee projecten die gesteund worden door Fonds 1818: ze gaat kijken bij het project Lijm & Cultuur in de een voormalige lijmfabriek in Delft. En ze gaat mee met Steven die dankzij begeleiding op maat, met zijn arbeidsbeperking werkt op een ministerie.
Bekijk aflevering 5 (woensdag 16 mei 2018 )
In deze aflevering van Goed Geld bezoekt Debby twee ouderen projecten. Ze gaat langs in de woonkamer van de Laakse Lente en bezoekt de belevingstuin in Sassenheim, waar mensen met Alzheimer herinneringen kunnen ophalen aan vroegere tijden. Wim Willems duikt in de geschiedenis van de Nutsspaarbank tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Bekijk aflevering 4 (woensdag 9 mei 2018 )
In deze aflevering van Goed Geld aandacht voor de buurt en de wijk. Debby bezoekt het klusteam in de Leidse Merenwijk. De Merenwijk is een wijk in Leiden waar de mensen dicht op elkaar wonen, maar over het algemeen erg op zichzelf zijn. In deze wijk staat het Huis van de Buurt 'Op Eigen Wieken'. Dit buurtcentrum probeert de mensen uit de wijk met elkaar te verbinden door allerlei activiteiten te organiseren. Sinds twee jaar is er vanuit het wijkcentrum een klusteam. Een groep mannen en vrouwen die op vrijwillige basis klusjes doen bij mensen thuis in de wijk.
Het tweede project dat Debby bezoekt is de buurtwoonkamer van Stichting 751 in de wijk Voorhof in Delft. Deze wijk bestaat voor een groot deel uit hoogbouw en staat zelfs in de lijst van Nederlands dichtstbevolkte wijken. Hier in deze wijk is woongemeenschap Taste! begonnen met een woonkamer van de wijk. Iedere vrijdag is deze geopend voor mensen uit de wijk.
Historicus Wim Willems duikt in de geschiedenis van de bijkantoren van de Nutsspaarbank. Hij gaat langs in Voorburg in de herenstraat waar Piet Pleunis woont en spreekt in Scheveningen met Henny Bakker. Zij werkte lange tijd in het kantoor aan de Badhuiskade.
Agnes Benning uit Zoetermeer en haar man sparen al heel hun leven. Agnes heeft zelfs de eerste aanschaf nog van haar eerste spaargeld.
Bekijk aflevering 3 (woensdag 2 mei 2018 )
In deze derde aflevering van Goed Geld aandacht voor zorg en welzijn. Debby bezoekt zorgboerderij BuitenGewoon in Delfgauw. Een plek voor de dagopvang, tijdelijke opvang en een vaste woonplek voor mensen met Alzheimer. Ook gaat Debby op pad met buddy Nick en zijn bikkel Max van het project Buddy’s voor Bikkels. Een initiatief van het Buddy Netwerk, waarbij buddy’s gezinnen met chronisch zieke kinderen van 5 tot 18 jaar ondersteunen.
Historicus Wim Willems gaat op pad met Henk Hoogweg, een oud medewerker van de mobiele service van de Nutsspaarbank. Henk reed in een bus die was ingericht als bank. Hij stopte bij verzorgingshuizen om de bewoners daar te voorzien van geld.
Bekijk aflevering 2 (woensdag 25 april 2018 )
In de tweede aflevering staat het onderwijs centraal. Want voor zowel Fonds 1818 als de Nutsspaarbank is onderwijs een belangrijke peiler. Debby gaat langs bij basisschool De Grote Beer in Den Haag voor het project 'De muren hebben oren' en gaat ze langs in Leiden op het Da Vincicollega. Op het maaklab van het TechnoLab gaat ze aan de slag met techniek.
Wim Willems bezoekt twee oud-medewerkers van de Nutsspaarbank die hebben gewerkt voor de afdeling jeud- en schoolsparen. Zo ontmoet hij Bernadette van Leeuwen en Nel de Haan op de Gelderlandschool. Nel was verantwoordelijk voor de verkoop van zegeltjes op scholen. In het item Spaarherinneringen bezoeken we Cor van der Meer. Hij werd in dezelfde week geboren als prinses Beatrix en kreeg 10 gulden van het Oranjefonds.
Bekijk aflevering 1 (woensdag 18 april 2018 )
In de eerste aflevering gaat Debby Roukens langs bij de projecten 'Budgetkring' en 'Moneyways'. Ze gaat ‘slim winkelen’ met de vriendinnen Noera en Zahra. Noera had zo veel geldzorgen dat zij er ’s nachts van wakker lag. In de ‘Budgetkring’ – een project gesteund door Fonds 1818 – leren mensen op een ongedwongen manier beter met geld omgaan. In Moneyways worden jongeren geholpen om uit de schulden te blijven. Beiden worden financieel gesteund door Fonds 1818.
Stadshistoricus Wim Willems zoekt in het Haags Gemeentearchief naar documenten over de oprichting van de Nutsspaarbank te 's-Gravenhage. En verder een spaarherinnering van Dop Bloembergen. Zijn vader zat in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd gefusilleerd in Duitsland. Nadat vader niet meer terug keerde besloot de familie het gezin uit Den Haag te helpen met 25 gulden op een spaarrekening.