Zegels & Pegels
De tentoonstelling Zegels & Pegels in Het Nutshuis in Den Haag was een groot succes. Bezoekers, jong en oud, reageerden enthousiast op het kijkje achter de schermen van de Nutsspaarbank, waaruit Fonds 1818 is voortgekomen. Deze interactieve tentoonstelling voor de hele familie krijgt een vervolg. Van 31 oktober tot en met 31 december is Zegels & Pegels te zien in de BplusC bibliotheek aan de Nieuwstraat 4 in Leiden. Er is van alles te beleven voor kinderen, ouders en grootouders.
Speciaal voor de jongste bezoekers is Spekkie Spaarduit, vroeger hét boegbeeld van de sparende jeugd, in een nieuw jasje gestoken. De vrolijke speknek en sparende stripheld neemt kinderen graag op sleeptouw. Met zijn anekdotes en opdrachtjes duiken zij spelenderwijs in de tijd dat de euro nog een gulden was en spaarvarkentjes vol dubbeltjes en kwartjes zaten. Kinderen die alle opdrachtjes uitvoeren, sparen voor een goed doel:
de Speelgoedbank Leiden.
Geschiedenisliefhebbers kunnen alles leren over tweehonderd jaar geschiedenis van de bank en het fonds. Uniek historisch archiefmateriaal, en de vele zwart-witfoto’s, filmpjes en collectors items ‘van vroeger’ maken de herinneringen voor velen weer springlevend.
De Leidse Spaarbank sluit aan
In 1970 ging de Leidse Spaarbank op in de Haagse Nutsspaarbank. De bank bleef in Leiden zelf wel opereren onder haar oude naam. In een advertentie uit 1977 blijkt de fusie wanneer gesproken wordt over 'de Leidse Spaarbank deel uitmakende van de stichting Nutsspaarbank te 's-Gravenhage'. Vanaf toen werd het hoofdkantoor ook voortaan het districtskantoor genoemd.
Een ongewone bank
De Nutsspaarbank was een bank zoals we die nu niet meer kennen. Het draaide niet om winst maken en rijk worden, maar het was de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen gingen sparen. Vooral gewone mensen met een kleine beurs. Bij hen lag armoede op de loer. Door wat geld opzij te leggen konden zij toch hun hoofd boven water houden. En dat bleek goed voor iedereen. Dat was echte winst. De bank groeide uit tot een organisatie met bijna honderd kantoren in de regio.
In 1992 fuseerde de Nutsspaarbank met de VSB bank, de latere Fortis bank. VSB ‘kocht’ de bank door aandelen te steken in de stichting achter de Nutsspaarbank: het huidige Fonds 1818. Tot op de dag van vandaag houdt Fonds 1818 de ideële gedachte achter de Nutsspaarbank levend door het geven van geld, advies en begeleiding en door zelf maatschappelijke projecten uit te voeren in de regio.